Welsh Corgi Pembroke

Ursprung

Welsh Corgi härstammar från Wales i England och det finns olika teorier om dess ursprung. Under 900-talet användes corgin som gårds-, vakt- och vallhund. Corgin vallade då främst nötkreatur.

En del påstår att vikingarna från Västsverige skulle ha fört med sig Västgötaspetsar till Wales och att det var dem som bildade stammen för corgi. Andra påstår att vikingarna tog med sig corgis från Wales till Västergötland och därmed skapades Västgötaspetsen.

Enligt den walesiska folktron var corgi en gåva till människorna från älvorna. Två barn som var ute och vaktade familjens boskap hittade två valpar som de tog med hem. Valparna växte upp och fick ansvaret att vakta boskapen om dagen och gården på natten. Älvorna själva använde hundarna som drag- och riddjur.

År 1925 blev Welsh Corgi registrerad som officiell ras av Engelska kennelklubben, men först år 1934 registrerades Cardigan och Pembroke som skilda raser.

Pembroken kom till Sverige år 1936.

Welsh Corgi består alltså av två olika raser, Welsh Corgi Cardigan och Welsh Corgi Pembroke. Tidigare var den största skillnaden mellan dem att Cardiganen hade svans och Pembroken var utan. Numera kuperar man inte Pembrokens svans i Sverige. Pembroke kan födas med stubbsvans, kort svans eller lång svans.

Idag

År 2015 fanns det 428 registrerade Welsh Corgi Pembroke i Sverige, och 693 Cardigan.

Rasklubben heter Svenska Welsh Corgi Klubben, SWCK. Namnet fick klubben år 2001, men klubben har funnits sedan 1963.

Läs mer på Rasdokument SKK

EnglishSwedish