Valp – förberedelser och råd

När ni köper valp från oss medföljer en valp-pärm med information om det mesta, men när man väl fått hem valpen kan det vara svårt att slita sig för att läsa denne. Därför har vi samlat den viktigaste informationen på denna sida.

Det viktigaste ni kan ge valpen är kärlek och trygghet, och valpen kommer att växa upp till en glad och harmonisk hund.

Som uppfödare blir vi bara glada om ni hör av er vid funderingar, när som helst och med vilka frågor som helst. Det är bättre att höra av sig i tid än att det blir försent. Vi hjälper till och stöttar med allt vi kan.

Vi vill såklart även höra glada nyheter, roliga saker som händer, osv.

Vi vill veta hur valparna mår och utvecklas, inte bara för egen skull utan också för att det är viktigt i vårt framtida avelsarbete.

Med valpen följer:

Valpen säljs enligt SKKs regler och levereras vid tidigast 8 veckors ålder. När valparna lämnar kenneln är de registrerade i SKK, chipmärkta, avmaskade och vaccinerade, veterinärbesiktigade, och dolda felförsäkrade. Valparna får med sig alla dokument, foderinformation och mat för den första tiden, filt med mammans doft. Ni får även med er ett valppaket med lite annat smått och gott :).

Kontakta oss för mer information apricitas@outlook.com

Förberedelser

Valpsäkra hemmet: Innan ni får hem er lilla valp så bör ni valpsäkra hemmet. Ta bort giftiga växter som valpen kan nå, häng upp sladdar, plocka bort barnleksaker och andra saker som valpen kan sätta i halsen. Sätt eventuellt upp grindar till utrymmen som valpen inte ska komma åt.

Inköp: Säng/sovplats, hundleksaker, tuggben, vatten- och matskål, halsband och koppel, bajspåsar, reflexer, bilbur/bilbälte, klotång, blodstopp (om man råkar klippa i pulpan), borste, ev temp.

Ta ledigt. Umgås med valpen. Låt valpen få tid på sig att känna sig trygg med sin nya familj. Besök från släkt och vänner kan vänta ett tag. Första veckan behöver inte valpen ut och socialträna utan det kan vänta (men inte för länge).

Framtiden: Ingen kan planera och garantera att inget inträffar som gör att man inte kan ha kvar sin hund. Men det du kan göra är att fundera över de förändringar som troligen kan inträffa under de följande 10–15 åren. Vad gör du om du träffar en partner som är allergisk, får barn som är allergiska, om du vill studera/arbeta på annan ort, flytta utomlands osv.

Kostnader: Kolla upp försäkring (självrisk mm). Ett veterinärsbesök stiger lätt kostnadsmässigt. Vad självrisken är beror på försäkringsbolag, men det vanliga är en fast självrisk på cirka 2000 kr samt 15 % av beloppet på veterinärvården. Det innebär att för en operation och undersökningar som uppgår till 25 000 kr så får du själv betala 2000 + 3750 kr. Förutom försäkring och veterinärkostnader tillkommer mat, bajspåsar och annat som hunden behöver.

Efter att valpen kommit hem: Efter valpköpet kommer ett ägarbevis från SKK att skickas med posten till er. Det kostar inget. Det du ska göra är ägarregistrera din hund på Jordbruksverket, ordna försäkring, samt bör du vaccinera och avmaska valpen vid 12–13 veckors ålder.

 

Mat

Vi har gett valpen Bozita Roburs hundfoder. Vi rekommenderar er att fortsätta använda Bozita Robur då det är ett väl sammansatt och näringsriktigt foder där hunden får i sig allt den behöver. Om ni vill byta valpens foder går detta naturligtvis bra, men för att undvika att valpen ska bli dålig i magen ska övergången ske successivt. Det är bra om valpen får Bozita hundfoder i alla fall några veckor i sitt nya hem. Så länge valpen växer fint, har bra avföring och är fin i pälsen har ni ett bra hundfoder.

Ge inte valpen rester från eget matbord. Valpen ska få sin huvudsakliga näring från sin egen mat. Om ni ger ett bra fullfoder behövs inga extra vitaminer och mineraler. Vi ger dock Nutrolin Puppy till valparna för att främja valpens utveckling av hjärna, ögon och luktsinne.

Torrfoder bör serveras uppblött så att valpen inte riskerar att sätta i halsen.

Låt inte maten stå framme. Äter valpen inte upp maten så sätt in den i kylen och servera vid nästa mattillfälle.

Valpen ska alltid ha tillgång till friskt vatten.

 

Leksaker

Valpen använder sin tid till att leka, äta och sova. Om valpen får egna leksaker att leka med kan man förhoppningsvis försöka undvika att valpen tuggar på stolsben, skor och så vidare. Ge inte valpen människoleksaker, men tomma toarullar och petflaskor utan kork brukar vara populära. Kontrollera leksakerna regelbundet så att de inte är sönder. Söndriga leksaker ska kastas så inte valpen sväljer bitar.

 

Sova

Valpens sovplats ska vara en trygg plats där den får vara ifred. Valpens sovplats ska inte vara en lekplats. Stör aldrig en valp som sover! Oftast vill valpen ligga nära sin familj. Det mesta av valpens tillväxt sker under sömnen.

Köp en billigare variant av säng till valpen den första tiden eller en låda med filt i. Valpen kommer att tugga på allt den kommer åt, och det är inte säkert att den dyra fina sängen kommer hålla speciellt länge.

 

Rastning

I början är det bra att ha halsband på under längre stunder, och testa kopplet under korta stunder. Valpen kommer att hålla sig till er i början och det brukar därför inte vara någon fara att ha valpen lös i början.

Det första året ska valpen inte motioneras alls. Valpen ska såklart röra på sig, men man ska undvika långpromenader, cykling och jogging med hunden. Vill valpen följa med på promenad, ta valpen med dig. Blir valpen trött, bär valpen en bit tills den vill gå igen. En tumregel är att öka med fem minuters promenad varje månad. Skogen är en bra miljö att gå med hunden i, då den får nosa och utforska.

Försök ta ut valpen efter varje måltid, när valpen har sovit och lekt. Lyft gärna upp valpen i famnen och bär ut denne, för att öka chansen att valpen faktiskt gör sina behov utomhus. När valpen gör sina behov utomhus ger du valpen beröm.

Skäll inte på hunden. Den förstår inte vad den har gjort för fel och kan bli stressad vilket ger motsatt effekt.

Corgin tål att vara ute i nästan alla väder och behöver oftast inte något täcke på sig. Håll dock koll på valpen så att denne inte ligger på våt eller kall mark, eller blir för varm på sommaren.

Lämna aldrig hunden i en varm bil!

Valpen kan ibland bli för ivrig om han leker med en äldre hund. Då får ni se till så att han lugnar ner sig och inte ådrar sig muskel- och skelettskador. Tänk på att valpen är en växande hund.

När hundar leker tillsammans så ska de inte ha på sig halsband då de kan fastna i varandra vilket kan åsamka stora skador.

Päls, klor mm

Det är relativt enkelt att hålla valpen ren. Corgin har en väderbeständig päls med underull. Ni kan borsta ur smuts från pälsen med hjälp av en borste, vi använder karda med flexibelt borsthuvud.

  Vi använder den mindre Activet Pro. Finns på Satchamos.se 

  och en större variant, Wahl Flexkarda som finns på 4dogs.se

 

Försök klippa valpens klor en gång i veckan för att vänja valpen vid det. Då kommer det inte bli några problem när valpen är vuxen hund. Jag klipper våra hundars klor en gång i veckan och slipar dom därefter för att de inte ska vara så vassa. Det går bra att använda en vanlig fil men jag använder en batteridriven.

Kloslip

Vänj valpen vid att bli hanterad på alla sätt, då blir hunden lättare att handskas med som vuxen. Titta i munnen, öronen, känn och kläm på kroppen. Det kommer att underlätta för dig att undersöka om hunden är skadad eller sjuk, samt vid veterinärsbesök.

EnglishSwedish